Αύξηση δημοτικών τελών

dimotika_teli

Η δημοτική αρχή αποφάσισε την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 63% για το Ξυλοκάστρο και 52% για το Δερβένι, δημοσιεύοντας και βίντεο τεκμηρίωσης της απόφασης αυτής. Η πράξη αυτή φέρει πλήρως και αποκλειστικά την υπογραφή του κ. Τσιώτου και των συν αυτώ υποστηρικτών του!!!

Η απόφαση αυτή θα τον ακολουθεί και θα τον στοιχειώνει για πάντα, γιατί είναι ατράνταχτη απόδειξη για:

• Την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

• Την πλήρη διαχειριστική αδράνεια, καθώς γνώριζαν πολύ καλά Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος για την επερχόμενη λαίλαπα και δεν έκαναν το παραμικρό να την αποτρέψουν.

• Την κακοδιαχείριση των οικονομικών θεμάτων με στέρηση πολύτιμων οικονομικών πόρων μέσω δεκάδων προσλήψεων ημέτερων και απευθείας αναθέσεων έργων με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

• Την ανικανότητα να προβούν σε έργα που θα μείωναν αποφασιστικά το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου, εξοικονομώντας και αντίστοιχα κονδύλια, που θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού.

Ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, ήξεραν πολύ καλά και μάλιστα καλύτερα απ΄ όλους (γιατί ο Δήμαρχος είναι και μέλος του ΔΣ του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου), ότι η εφαρμογή της σύμβασης για τα απορρίμματα μέσω του ΣΔΙΤ, θα υπερχρέωνε τον δήμο και τους δημότες σε αυξημένα κόστη. Κι αυτό γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω του ΣΔΙΤ χωρίς μέτρα εκσυγχρονισμού, πολλαπλασιάζει το κόστος για τα απορρίμματα. Απέτυχαν παταγωδώς εμφανίζοντας έλλειμμα πολιτικής, διατήρησαν ένα Δήμο σε ύπνωση και αδράνεια και διαψεύστηκαν πλήρως σε όλα όσα δήλωναν. Και αυτό είναι το χειρότερο γι αυτούς, ότι δήλωναν πολλά, διαρκώς και επισήμως.

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω και πάμε στη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου 2020 ο κ. Τσιώτος έλεγε τότε :

(41΄: 23΄΄ της τότε συνεδρίασης): «Δυστυχώς η προηγούμενη περίοδος μας δίνει μια καυτή πατάτα, μας δίνει την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων Πελοποννήσου ………….τι σημαίνει αυτό; σημαίνει ότι μέσα στο 2021, που θα ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση θα πρέπει να δαπανάμε 800.000 ευρώ δηλ. 600.000 παραπάνω ανταποδοτικά πρέπει να βρούμε …………., δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε …….. μπορούμε να τα βρούμε με 2 τρόπους γιατί τα λεφτόδεντρα έχουνε τελειώσει…  και αμέσως μετά στο (42΄: 34΄΄): ή θα μειώσουμε τα έξοδα των ανταποδοτικών και μπορούμε να τα μειώσουμε ……….. βάζοντας άμεσα την ανακύκλωση και τη μείωση των απορριμμάτων που θα στέλνουμε στην Τρίπολη…….και ο άλλος τρόπος είναι η αύξηση των εσόδων δηλ. τετραπλασιασμό των δημοτικών τελών. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο, επείγον και άμεσο να πάμε στον πρώτο τρόπο που είναι η μείωση των εξόδων».

Αυτό το απόσπασμα γιατί δεν το συμπεριέλαβε στο βίντεο της τεκμηρίωσης;;;;

Αν δεν το έχει μπορούμε να του το στείλουμε, να του το υπενθυμίσουμε σε περίπτωση που το έχει ξεχάσει.

Η δική μας θέση εκφράστηκε με την κατάθεση σχετικής εναλλακτικής πρότασης η οποία συνοψιζόταν στην κατεύθυνση της «μηδενικής αύξησης των Δημοτικών τελών». Τονίσαμε την ανάγκη για άμεση διόρθωση των παραλείψεων και αμελειών οι οποίες παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα και την αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου. Και ω του θαύματος μας ήρθε η δημαρχιακή τοποθέτηση ότι κατανοείται η θέση των αντιπολιτεύσεων και ότι και «αυτός στη θέση τους θα έκανε το ίδιο»!

Η σωστή κατεύθυνση για τα τέλη είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, την οποία η Δημοτική αρχή δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει.

Σε αντίθεση με τις επιλογές της δημοτικής αρχής, θεωρούμε ότι οι δημοτικές πολιτικές απαιτούν όραμα, τόλμη, μεγαλοθυμία και συνέργειες, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σχέσεων ήθους, σεβασμού και ειλικρίνειας με τους δημότες.

Ζητάμε αποτελεσματικό Δήμο, θέλουμε να τον αλλάξουμε και θα τον αλλάξουμε!

SHARE