ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Σπύρου Καραβά στην εφημερίδα «Γνώμη Πολιτών»

Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται μια νέα πολιτική ηθική

Tο πιο κοντινό στον πολίτη, σύστηµα εξουσίας είναι αναµφίβολα η τοπική αυτοδιοίκηση. Κυρίως δε, ο πρώτος βαθµός, δηλαδή οι δήµοι. Ίσως γι΄ αυτό οι προσδοκίες των πολιτών από τις δηµοτικές αρχές είναι τόσο αυξηµένες.

Προφανώς για τον ίδιο λόγο απαιτείται από τους λειτουργούς της αυτοδιοίκησης να τηρούν στο ακέραιο όλους τους γραπτούς και άγραφους κανόνες της πολιτικής ηθικής. Διότι η πρώτη και καθοριστικότερη σχέση εµπιστοσύνης του πολίτη µε τη διοίκηση/εξουσία εγκαθίσταται σε αυτό το επίπεδο, µεταξύ δηµότη και δηµοτικής αρχής. Αυτά και άλλα πολλά και σηµαντικά σε σχέση µε την αυτοδιοίκηση αλλά και ειδικότερα µε τον δήµο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης επισηµαίνει στην χειµαρρώδη συνέντευξή του στην εφηµερίδα µας, ο επικεφαλής της δηµοτικής παράταξης «Ορίζοντες Δηµιουργίας» και δηµοτικός σύµβουλος, Σπύρος Καραβάς.

Τι εννοούµε όµως κύριε Καραβά όταν λέµε πολιτική ηθική;

Η πολιτική ηθική ως όρος εντοπίζεται ήδη στον Αριστοτέλη όπου περιγράφοντας τον τρόπο που πρέπει να διοικείται µια πόλη, µιλά όχι για µια απλή «διακυβέρνηση» αλλά για ένα λειτούργηµα το οποίο πρέπει να έχει ως στόχο την διάπλαση ήθους στην κοινωνία και τους πολίτες. Για να γίνω σαφέστερος και συγκεκριµένος προβάλλοντας αυτήν την θεωρία στην σηµερινή κοινωνία και στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα µπορούσαµε να πούµε ότι ο πραγµατικός στόχος µιας δηµοτικής αρχής πρέπει να είναι η ανάπτυξη σχέσεων ήθους, ειλικρίνειας και σεβασµού µε τους πολίτες. Μια σχέση που θα βασίζεται όχι στις εντυπώσεις αλλά στην ουσία των πραγµάτων και θα εµπνέει τους δηµότες να αντιµετωπίζουν την πόλη τους ή τον δήµο τους µε σεβασµό και αγάπη, ως µια προέκταση του ίδιου του εαυτού τους.

Ακούγεται λίγο ουτοπικό όλο αυτό…

Καθόλου. Τα πράγµατα είναι πολύ απλά γι’ αυτό και είναι σοφά. Σοφόν το σαφές, θα σας θυµίσω! Η εκάστοτε δηµοτική αρχή εκλέγεται από τον λαό. Με ποια κριτήρια εκλέγεται; Με βάση τις προγραµµατικές θέσεις της, το σχεδιασµό της για την ανάπτυξη του δήµου, για την διαχείριση της καθηµερινότητας, την κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική της κ.λπ. Όταν λοιπόν, η δηµοτική αρχή που εκλέγεται δεν τηρεί ούτε κατ’ ελάχιστον αυτά τα οποία ευαγγελιζόταν από το προεκλογικό µπαλκόνι, είναι µοιραίο η όποια σχέση εµπιστοσύνης και ειλικρίνειας µε τον λαό να διαρρηγνύεται.

Κατόπιν, η δηµοτική αρχή, η οποία προέκυψε από εκλογές δηλαδή την ύψιστη έκφραση της δηµοκρατίας, αποφασίζει να αυθαιρετήσει και να διαχειριστεί την εξουσία που ο λαός της εµπιστεύτηκε εφαρµόζοντας στο ακέραιο αντιδηµοκρατικές µεθόδους, καλυπτόµενη πίσω από µια κατ’ επίφασιν νόµιµη απόφαση «δήθεν» κυβερνησιµότητας.

Αναφέρεστε στον περίφηµο νόµο Βορίδη και στις αυξηµένες αρµοδιότητες που έδωσε στις Επιτροπές των δήµων;

Φυσικά. Εκείνο το νοµοθέτηµα αποτελούσε σαφή παραβίαση της λαϊκής εντολής που δόθηκε στις δηµοτικές εκλογές του 2019. Γι’ αυτό εξάλλου κρίθηκε πριν λίγο καιρό, αντισυνταγµατικό. Δημοτικές αρχές όπως αυτή του δήμου μας εκμεταλλεύτηκαν τις ρυθμίσεις αυτές και τις ‘ξεχείλωσαν’ εις βάρος των συνεργασιών, της διαβούλευσης και της διαύγειας.

Μα τι µπορούσε να κάνει µια δηµοτική αρχή για να το ξεπεράσει; Μπορούσε να το ακυρώσει στην πράξη. Ο νόµος έδινε το δικαίωµα η Οικονοµική Επιτροπή να παίρνει σοβαρές αποφάσεις, αλλά δεν απαγόρευε να συνεχίσουν αυτές οι αποφάσεις να λαµβάνονται στο Δηµοτικό Συµβούλιο που είναι το δηµοκρατικά εκλεγµένο όργανο λήψης αποφάσεων και αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση. Δεν θέλω να σταθούµε όµως µόνο σ’ αυτό, γιατί η πολιτική ηθική έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγµατα και στον δήµο µας. Όταν για παράδειγµα λαµβάνονται αποφάσεις για την ανάθεση εργασιών, χωρίς διαφάνεια, ή δροµολογούνται έργα χωρίς διαβούλευση ή διαγκωνίζεται η τοπική µε την κεντρική εξουσία για το «κατόπιν ενεργειών µου» στην προώθηση αναγκαίων για την περιοχή µας έργων ή όταν η κοινωνική πολιτική παραπαίει ανύπαρκτη στον δήµο µας ή όταν αναγκαία έργα υποδοµής δεν πραγµατοποιούνται ή όταν µια ολόκληρη δηµοτική ενότητα, αυτή της Ευρωστίνης υποβαθµίζεται, τότε η όποια ηθική της πολιτικής συντρίβεται και ο δηµότης αισθάνεται απαξιωµένος. Αντιδρά δε, ανταποδίδοντας τον τρόπο µε τον οποίο του συµπεριφέρεται η δηµοτική αρχή, την απαξιώνει µε τη σειρά του. Έτσι δεν σέβεται κανόνες καθαριότητας, προστασίας του περιβάλλοντος, διαφύλαξης των υποδοµών και µια σειρά άλλων ενεργειών που τελικά υποβαθµίζουν την ποιότητα ζωής όλων µας.

Αυτά που περιγράφετε φαίνεται ότι είναι πολύ σοβαρά προβλήµατα, τα οποία δυσχεραίνουν την λειτουργία του δήµου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Φυσικά. Αυτά και άλλα πολλά αποτελούν µια τροχοπέδη στις πολλαπλές και πολύπλευρες αναπτυξιακές προοπτικές που έχει ο δήµος µας. Το βασικότερο νοµίζω είναι το γεγονός ότι ο δήµος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στερείται αναπτυξιακού προσανατολισµού και επιχειρησιακού σχεδιασµού. Μικρές αποσπασµατικές και σπασµωδικές κινήσεις από την δηµοτική αρχή και κάποιες πρωτοβουλίες της Πολιτείας για σηµαντικά έργα, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω είχαν δροµολογηθεί πριν το 2019, δεν µπορούν να δώσουν στον δήµο µας την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται ώστε να διεκδικήσει το µέλλον που του αξίζει. Περάσαµε δύο χρόνια πανδηµίας µε τις επιχειρήσεις και καταστήµατα να παραπαίουν µεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ο δήµος µας, που θα µπορούσε να είναι ο νούµερο ένα τουριστικός προορισµός χειµώνα-καλοκαίρι δεν έχει διαφηµιστεί ούτε στο ελάχιστο. Και τι να διαφηµίσει εδώ που τα λέµε, όταν βασικές υποδοµές υπολειτουργούν, η παραλιακή ζώνη έχει αφεθεί έρµαιο στην διάβρωση των ακτών και ο ηµιορεινός και ορεινός όγκος πάσχει σε όλα τα επίπεδα: Οδικό δίκτυο γεµάτο λακκούβες, σκουπίδια και µπάζα σε περιοχές φυσικού κάλλους, καταστροφές σε αθλητικές υποδοµές και κοινόχρηστους χώρους που δεν επισκευάζονται και πολλά ακόµη, ων ουκ εστί αριθµός!

Και ενώ γύρω µας έχουµε όλη αυτή τη ζοφερή πραγµατικότητα, παρακολουθούµε ενεοί τον δήµαρχο να δίνει συνεντεύξεις και να µιλάει για ανάπτυξη, για έργα, για πρόοδο, για επιτυχίες! Τι να πει κανείς;

Εσείς κύριε Καραβά τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Όπως είπα και στην αρχή, χρειάζεται µια νέα πολιτική ηθική σε επίπεδο τουλάχιστον τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα νέο συµβόλαιο – όπως θα έλεγαν σε άλλες εποχές – µε τον λαό, µε τους δηµότες. Με τους συνεργάτες µου εκπονούµε το πλήρες πρόγραµµά µας που σε εύλογο χρονικό διάστηµα θα είναι διαθέσιµο σε όποιον θέλει να το διαβάσει και να το µελετήσει. Μέσω αυτού φιλοδοξούµε να εγκαταστήσουµε µια νέα σχέση εµπιστοσύνης µε τους δηµότες, αφού ότι προτείνουµε είναι ρεαλιστικό και µπορεί να πραγµατοποιηθεί σε συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα. Δεν αποτελεί έκθεση ιδεών του Δηµοτικού µε τίτλο «Πώς φαντάζοµαι τον δήµο µου», αλλά ολοκληρωµένη και ρεαλιστική προσέγγιση των λύσεων που απαιτούνται ώστε να βρούµε και πάλι τον δρόµο προς την ευηµερία, την ανάπτυξη και το κυριότερο την εγκαθίδρυση σχέση σεβασµού και αλήθειας µε τους δηµότες ώστε να γίνουν κοινωνοί και συµµέτοχοι της προσπάθειας, αληθινοί πολίτες της πόλης µας, µε την αριστοτελική έννοια του όρου.

Θα θέλατε να µας περιγράψετε σε αδρές γραµµές αυτό το πρόγραµµα;

Πολύ ευχαρίστως. Ο βασικός άξονας, η βασική ιδέα γύρω από την οποία κινείται, είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση. Οι υποδοµές, η ανάπτυξη, η πρόνοια γίνονται για να εξυπηρετείται και να ευηµερεί ο άνθρωπος, ο δηµότης, ο επισκέπτης. Βασικές αρχές µας λοιπόν είναι:

Η ήπια και περιβαλλοντικά ορθή τουριστική ανάπτυξη, που βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της περιοχής µας και η διαµόρφωση ενός πλαισίου προώθησης του τόπου µας ως full season προορισµού.

Η διαµόρφωση περιβαλλοντικών δράσεων και παρεµβάσεων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, της κοµποστοποίησης και της ορθής διαχείρισης των απορριµµάτων µε στόχο τη µείωση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων εν όψει μάλιστα της νέας πραγματικότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόνησσο.

Η υποστήριξη και ενηµέρωση των αγροτών µε πρακτικές ορθής γεωργίας και η προώθηση καινοτόµων λύσεων που σέβονται το περιβάλλον, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων με έργα αποθήκευσης του νερού που χάνεται. Η υποστήριξη των υπαρχόντων και η ανάπτυξη νέων κοινωνικών δοµών και συλλόγων καθώς οι διεθνείς συγκυρίες προειδοποιούν για σοβαρή οικονοµική και κοινωνική κρίση τα επόµενα χρόνια και ολοένα και περισσότεροι συνδημότες μας πραγματικά υποφέρουν.

Η αναζήτηση χρηµατοδοτήσεων για την ανάπτυξη και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέµατος του δήµου µας.

Η στήριξη των δοµών παιδείας, πρωτοβάθµιας παροχής υγείας εισάγοντας καινοτόµες πρακτικές καθώς και µια σειρά άλλων ζητηµάτων που θα αναλύονται εµπεριστατωµένα και θα παρουσιάζονται µε τεκµηριωµένες λύσεις.

Και όλα τα παραπάνω θα τονίσω ξανά μέσα από μία νέα πολιτική ηθική, μια άλλη σχέση της δημοτικής αρχής με τον δημότη, με ειλικρίνεια και σεβασμό, συνεργασία και διαβούλευση, διαφάνεια και ορθή διαχείριση των οικονομικών του δήμου μας.

SHARE