Ιδρυτική διακήρυξη

Θέλουμε το δημότη δίπλα μας.

Θέλουμε να δώσουμε αξία στην πολιτική.

Θέλουμε να αλλάξουμε το Δήμο μας.

Θέλουμε να πάμε μπροστά.

                                  Δημοτική παράταξη   «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

                                                                                                              Ιδρυτική διακήρυξη

Αγαπητές Φίλες και αγαπητοί Φίλοι,

Συνδημότισσες και Συνδημότες

Η κοινή αγωνία και το ειλικρινές ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων με διάθεση και γνώσεις αλλά και μεγαλύτερων με εμπειρία από κάθε γωνιά του τόπου μας, γέννησε την αυτοδιοικητική πρόταση «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» για το Δήμο Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης.

Αγωνιζόμαστε προκειμένου ο Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης να τεθεί σε τροχιά δημιουργίας και ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες με σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική του τόπου μας.

Είμαστε μια αυτόνομη αυτοδιοικητική ομάδα που επιδιώκουμε τη συμμετοχή, τη στήριξη και τη συνεργασία όλων των δημοτών, των συλλόγων, των κοινωνικών κινήσεων και φορέων, των συνεταιριστικών οργανώσεων και των πολιτικών δυνάμεων, χωρίς να έχουμε καμία κομματική εξάρτηση.

Είναι συλλογική η απόφασή μας να υπηρετήσουμε τους δημότες και τον τόπο μας, με ανοιχτούς ορίζοντες, με ελευθερία σκέψης και αίσθημα ευθύνης για τις πράξεις μας.

Οραματιζόμαστε μία κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς με συμμετοχή, συνεργασία και συλλογική δράση που υπηρετεί την κοινή μας πεποίθηση ότι ο Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης μπορεί και αξίζει καλύτερα.

Κάθε δημοτική Αρχή καλείται να πρωτοστατεί στην αναζήτηση νέων πόρων, στην αξιοποίηση προγραμμάτων, στην απορρόφηση κονδυλίων, προκειμένου να διευρύνει τους χρηματοδοτικούς ορίζοντες του Δήμου. Επομένως, η εξωστρέφεια, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ο δυναμισμός αποτελούν απαραίτητα γνωρίσματα προκειμένου η δημοτική Αρχή να εξασφαλίζει με επιτυχία πόρους προς το συμφέρον των δημοτών της.

Ο δήμος μας τα τελευταία χρόνια διανύει μια περίοδο στασιμότητας, εσωστρέφειας και χαμένων ευκαιριών. Οι προσωπικές στρατηγικές, η μικροπολιτική και η περιχαράκωση στη λογιστική διαχείριση της κρίσης αποπροσανατόλισε από τα σημαντικά και μεγάλα, και απογοήτευσε. Σπασμωδικές κινήσεις και εκδηλώσεις βιτρίνας δεν στάθηκαν ικανές να κινητοποιήσουν το δήμο και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Ο δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός με αποστολή να υπηρετεί τους δημότες του, οι οποίοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι των υπηρεσιών του. Κανένας στη θέση του Δημάρχου δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζει το αξίωμα αυτό με έπαρση, ως τίτλο μεγαλοπρέπειας, και να μην επιτελεί με ευσυνειδησία το ρόλο του. Στις εκλογές δεν κρίνεται απλά και μόνο διαδικαστικά ποιος θα διαδεχτεί ποιον στην καρέκλα του δημάρχου αλλά κρίνεται επί της ουσίας η πρόοδος και η ανάπτυξη του τόπου μας.

Η νέα εποχή παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις. Οι εξελίξεις τρέχουν, οι καινοτομίες διαδέχονται η μία την άλλη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναβαθμίζει τις υπηρεσίες προς το δημότη. Ο δήμος για να μη παραμείνει θεατής μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις πρέπει να ακολουθήσει σύγχρονα μοντέλα διοίκησης, όπου δεν έχουν θέση οι «κομματικές χάρες», οι διαχωρισμοί σε «εμείς» και «εσείς» και οι κάθε μορφής αδιαφανείς εξυπηρετήσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαρατεθούμε και να συγκρουστούμε με συμφέροντα, με παλαιές αντιλήψεις και καθεστωτικές νοοτροπίες που κρατούν το Δήμο στην στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα θεμιτά μέσα στον αγώνα μας προκειμένου η φωνή μας να ακουστεί και ο Δήμος να γυρίσει σελίδα.

Απαιτείται η δημοτική αρχή να βλέπει μπροστά με ανοιχτούς ορίζοντες, να ξεπερνά τη στασιμότητα του “αυτονόητου” και να έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης για την αποστολή που αναλαμβάνει. Μια δημοτική αρχή η οποία δεν θα διαχωρίζει τους δημότες με βάση το πολιτικό ή ιδεολογικό τους χρώμα αλλά θα τους ενώνει.

Οι «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» έχουν σταθερό προσανατολισμό στον δημότη και τις ανάγκες του. Η «πυξίδα» τους δείχνει αταλάντευτα προς τη βελτίωση της καθημερινότητας, την ανταποδοτικότητα, την υποστήριξη και την ελάφρυνση ευπαθών ομάδων, την αναβάθμιση της ποιότητας σε όλο τον κύκλο ζωής και δραστηριότητάς του Δήμου.

Οι αρχές που διέπουν την κοινή μας προσπάθεια διαπνέονται από την συλλογικότητα, το διάλογο, τη διαβούλευση. Όλα αυτά με διαφάνεια στη διαχείριση και στις αποφάσεις, με ισότητα και αξιοκρατία στην ανάθεση καθηκόντων που θα επιτρέψει στο ανθρώπινο δυναμικό του δήμου να μας εμπιστευτεί και να αναλάβει δράση.

Οι υποψήφιοι που στελεχώνουν την παράταξή μας είναι πρώτα από όλα εθελοντές. Ανιδιοτελώς θέτουμε τον εαυτό μας, την ενασχόλησή μας με τα κοινά, τις γνώσεις και την εξειδίκευσή του, ο καθένας στον τομέα του, προς όφελος των δημοτών. Δεν είμαστε παιδιά κάποιου κομματικού σωλήνα ούτε είμαστε προϊόν συναλλαγής. Δεν είμαστε μαθητευόμενοι μάγοι και δεν παριστάνουμε τους σωτήρες. Η διαχείριση του δήμου είναι υπόθεση που παίρνουμε σοβαρά και θέλουμε να εργαστούμε με σύνεση και σχέδιο, προγραμματισμένα, χωρίς πυροτεχνήματα και έργα βιτρίνας.

Μέσα από αυτές τις αρχές είμαστε πεπεισμένοι ότι θα εμπνεύσουμε τη συνεργασία με όλους τους φορείς και παράγοντες του τόπου μας, τους κοινωνικούς φορείς, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, επαγγελματικές οργανώσεις και θεσμικούς παράγοντες και θα λύσουμε προβλήματα.

Καλούμαστε να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του δήμου ώστε να μετασχηματιστούν σε υπηρεσίες με ανθρώπινο πρόσημο και εξορθολογισμένο χαρακτήρα. Να μπει τέλος στην γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία του δημότη, μέσα από ψηφιακές λύσεις, ενσωματώνοντας τις ανάγκες των δημοτών στον τρόπο λειτουργίας του δήμου. Να αναπτυχθεί ένα πλέγμα από υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και προστασίας. Η αποκέντρωση των υπηρεσιών σε πείσμα του συγκεντρωτικού μοντέλου να γίνει πράξη μέσα από έναν ευέλικτο και έξυπνο σχεδιασμό των διαχείρισης της γραφειοκρατίας, των υποδομών και τη χρήση.

Κοινός μας στόχος, ο κοινός μας τόπος. Όλοι μαζί ενώνουμε δυνάμεις και ανεβάζουμε ρυθμούς για να λύσουμε τα προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν. Έτσι μόνο θα πάμε σαν Δήμος μπροστά.

Αγαπητές Συνδημότισσες, αγαπητοί Συνδημότες,

Για την πόλη του Ξυλοκάστρου μέλημά μας είναι να της ξαναδώσουμε την αστική της διάσταση, ως κοιτίδα δημιουργίας, να συνδεθεί με τα πολιτιστικά δρώμενα και να ενισχυθεί πολύ περισσότερο ως προορισμός στον τουριστικό χάρτη. Οι περιοχές του Δερβενιού και της Συκιάς μαζί με το Ξυλόκαστρο θα πρέπει να αποτελέσουν πόλο έλξης θαλάσσιου τουρισμού και δράσεων αναψυχής, να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες της φιλοξενίας και εστίασης, ενώ τα ορεινά χωρία θα πρέπει να αποκτήσουν τις υποδομές του χειμερινού τουρισμού, και τη φυσιολατρική αναζήτησης και της ιστορικής περιήγησης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από νέους και νέες που έχουν σταδιοδρομήσει επαγγελματικά και κοινωνικά, προσφέρουν από διάφορες θέσεις στη ζωή του τόπου και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα της καθημερινότητας του δημότη και τις προκλήσεις του δήμου.

Ο τόπος μας διαθέτει ένα μεγάλο πλούτο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτός και μας καλεί να τον αξιοποιήσουμε. Προϋπόθεση για να το πετύχουμε είναι να απαλλαγούμε από ό,τι μας στενεύει και μας κρατάει όμηρους. Πολιτικές αγκυλώσεις, αντιπαλότητες και εμπάθειες φθείρουν και αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα: την εικόνα ενός εξωστρεφούς και δυναμικού Δήμου, ανταγωνιστικού, με τον δημότη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ας μη λείψει κανείς από αυτή την προσπάθεια.

Η κίνησή μας είναι κίνηση πρώτα από όλα πλατιάς συνεργασίας και συμπόρευσης όλων των φορέων, δυνάμεων και προσωπικοτήτων, όλων των ηλικιών που θέτουν ως στόχο πρώτα το συμφέρον του Δήμου.

Η κίνησή μας αφορά όλους τους νέους, που ετοιμάζονται ή έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τα σχέδιά τους στη ζωή και αποτελούν το μέλλον του Δήμου.

Η κίνησή μας στηρίζει τον αγροτικό κόσμο, δίνει προοπτική στους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, αφορά τους επιχειρηματίες του τουρισμού και απευθύνεται σε όλους τους παραγωγικούς φορείς του δήμου.

Αγαπητές Συνδημότισσες, αγαπητοί Συνδημότες,

ως Σπύρος Καραβάς, έλαβα την απόφαση  να θέσω υποψηφιότητα  για το αξίωμα του Δημάρχου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης μετά από πολύ σκέψη. Προσωπικά αισθάνομαι έτοιμος να αναλάβω το δύσκολο εγχείρημα, με τις μεγάλες προκλήσεις. Συνοδοιπόροι μου σε αυτή την πορεία οι πολύ καλοί φίλες και φίλοι συνυποψήφιοι της παράταξης  «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ», που συμβάλλουν, ο καθένας με την εξειδίκευσή του και την εργατικότητα, και στηρίζουν την προσπάθεια να ορθώσει ανάστημα ο δήμος μπροστά στις καχεξίες, τα κακώς κείμενα, την υστέρηση και να απαντήσει αποτελεσματικά στα προβλήματα της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Πιστεύω ολόψυχα ότι μέσα από τη συνεργασία όλων των υγειών δυνάμεων και την εξωστρέφεια ο Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης μπορεί να δείξει ένα νέο πρόσωπο στο δημότη και να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.

  • Δηλώνω παρών στην πρώτη γραμμή για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου.
  • Δηλώνω παρών στη συνεργασία και στη διαβούλευση, δίπλα στο δημότη, υπέρ του δημότη.
  • Δηλώνω παρών στην συμπαράταξη με όλες τις κινήσεις, φορείς και δυνάμεις δημιουργίας.
  • Δηλώνω πρώτος σε ένα συνδυασμό ίσων μεταξύ ίσων όπου αναδεικνύονται οι άξιες φωνές, καλλιεργείται η σύνθεση των απόψεων και οι αποφάσεις λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες.
  • Δηλώνω παρών στο μέλλον του Δήμου, που ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα και να κοιτάξει μπροστά.

Δεσμεύομαι να υπηρετήσω το κοινό μας όραμα τηρώντας δίκαια τις ισορροπίες μεταξύ των κύριων δημοτικών διαμερισμάτων, χωρίς παρωπίδες, στερεότυπα ή προκαταλήψεις, ώστε όλες οι περιοχές του δήμου να κερδίσουν ισόρροπα το στοίχημα της ανάπτυξης.

Επιδιώκουμε οι «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» να αποτελέσουν μια πολυσυλλεκτική δημοτική παράταξη με ρεαλιστικό πρόγραμμα για το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και γι΄αυτό σας καλούμε να μας γνωρίσετε και να μας εμπιστευτείτε τις ιδέες και τα σχέδιά σας .

Ξεκινάμε μια αδιάλειπτη επικοινωνία μαζί σας και γι΄αυτό σας προτρέπουμε να ενημερώνεστε για τις πρωτοβουλίες μας, το πρόγραμμά μας και να ενώσετε τη φωνή σας με τη φωνή μας, διεκδικώντας όλοι μαζί έναν Δήμο όμως μας αξίζει! Μέσα από την κινητοποίηση των δημοτών, τη συμμετοχή, τη συνεργασία και τη συλλογική δράση καλούμαστε να ανοίξουμε μαζί «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» για το δήμο μας!

                                                                                              Για ένα δήμο όπως μας αξίζει!

Σπύρος Καραβάς

Πολιτικός Μηχανικός

Υποψήφιος Δήμαρχος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης