Δελτίο Τύπου για το θέμα: «Μεταφορά της λαϊκής αγοράς Ξυλοκάστρου» (Συνεδρίαση Δημ. Συμβουλίου της 12ης Σεπτεμβρίου 2022).

Οι «Ορίζοντες Δημιουργίας» σχετικά με το θέμα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς Ξυλοκάστρου που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2022 του Δημ. Συμβουλίου 2022 ανακοινώνουν τα ακόλουθα:

Η λαϊκή αγορά Ξυλοκάστρου λειτουργεί από το 2009 στην οδό Μουσούρα και σε μικρότερη έκταση στην οδό Νικητάρα. Ομολογουμένως είναι μια θέση η οποία έχει κριθεί θετικά όλα αυτά τα χρόνια λόγω της εγγύτητας στο κέντρο της πόλης και της εύκολης πρόσβασης. Από την άλλη πλευρά πάντα μια λαϊκή αγορά ενοχλεί σε ένα βαθμό τους κατοίκους των οδών τις ημέρες που λειτουργεί.

Θέλουμε τη λαϊκή αγορά μας να λειτουργεί με τον πλέον σύγχρονο τρόπο επ΄ωφελεία δημοτών και παραγωγών. Οι προσιτές τιμές, η στήριξη του μικρού παραγωγού, η ανάδειξη και προβολή τοπικών προϊόντων και η βιοποικιλότητα επιβάλλουν στους δήμους την ενίσχυση και τη στήριξη της λειτουργίας των λαϊκών αγορών μας.

Η λαϊκή αγορά της πόλης μας δυστυχώς δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Δεν τηρούνται οι στοιχειώδης συνθήκες υγιεινής, ωράρια και κανόνες λειτουργίας άρα και όχλησης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής δικαίως να διαμαρτύρονται. Παρά την ύπαρξη του χρονίζοντος αυτού θέματος, η δημοτική αρχή, τρία χρόνια μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της, αποφάσισε, μετά από έγγραφη

διαμαρτυρία των κατοίκων να φέρει προς συζήτηση το θέμα του καθορισμού του χώρου λειτουργίας της λαϊκής αγοράς Ξυλοκάστρου. Παρά το διαδικαστικό τυπικό έλλειμμα λόγω έλλειψης εισήγησης και τους δημαρχιακούς ακροβατισμούς μεταξύ αγνόησης, υιοθέτησης της πρότασης των παραγωγών και σκέψεων, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την τοποθέτηση της λαϊκής αγοράς νότια του ΟΣΕ και δυτικά αφού ολοκληρωθούν τα έργα της ΜΕΤΚΑ. Μια πρόταση για την οποία δεν έχουμε αντιρρήσεις υπό την προϋπόθεση να ξεπεραστούν δύο βασικά προβλήματα: η ολοκλήρωση των έργων που εκτελούνται εκεί και η παραχώρηση της έκτασης από την περιφέρεια για λαϊκή αγορά, όταν μάλιστα σαφώς η περιφέρεια έχει παρουσιάσει τον παλιό χώρο της γραμμής ως πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και χώρο αναψυχής. Για άλλη μια φορά δυστυχώς στο δημοτικό συμβούλιο έρχονται προτάσεις χωρίς εμπεριστατωμένη ανάλυση και αιτιολόγηση.

Η δική μας πρόταση, η οποία και τελικώς υιοθετήθηκε ομοφώνως, είναι να συσταθεί διαδημοτική επιτροπή προκειμένου να διευκρινιστούν τεχνικής φύσεως θέματα και η αποδοχή της κατεύθυνσης να:

α) επιμεριστεί το κοινωνικό βάρος της όχλησης με εναλλάξ λειτουργία μεταξύ του υφιστάμενου χώρου και του χώρου ανατολικά του ποταμού Σύθα ανά τρεις ή έξι μήνες

β) κατανοηθεί η νέα ισχύουσα νομοθεσία και να τηρείται η νομιμότητα,

γ) ενισχύεται το δημοτικό ενασχολούμενο προσωπικό ούτως ώστε να υλοποιούνται τα δέοντα σε θέματα καθαριότητας και οχλήσεων.

Από πλευράς μας θα δοθεί για την επόμενη δημοτική περίοδο συγκεκριμένη πρόταση χωροθέτησης και μελέτη υλοποίησης μιας υπερσύγχρονης και αρχιτεκτονικά άρτιας λαϊκής αγοράς που όλοι ονειρευόμαστε και έχουμε θαυμάσει σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ελάχιστη δυνατή όχληση και τηρώντας τις συνθήκες υγιεινής και τους κανόνες λειτουργίας που προβλέπονται.

#orizontesdimiourgias

«Ορίζοντες Δημιουργίας» δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

SHARE